Progi

ReaderNiControl v0.24b:

EOScard v1.40:

FIRload v0.3b: Canon DSLR firmware update file viewer

ARMu v0.17b: ARM disassembler, emulator Angol nyelvű honlap

BDedit v0.39b: A Blu-ray lemezeken található file struktúra szerkeszthető a segítségével. Angol nyelvű honlap

A program verziók története (angol).

SUPread v0.53b4: A HD DVD-ken és Blu-ray lemezeken használt feliratokat lehet vele megnézni, konvertálni. Bővebben doom9 fórumán.

Image
Options

A program verziók története (angol).

EVOdemux v0.63: A HD DVD-ken található .EVO file-ok kibontására szolgál. Bővebben doom9 fórumán.

Status
Options

A program verziók története (angol).

Online 8032 disassembler v0.2

Apró progik, amiket (mostanában főleg) Delphiben, szórakozásból készítettem.

 
 

 
 

Stega (723 kB): A segítségével képekbe lehet bármilyen file-(oka)t elrejteni. Sajnos JPG-be nem, mert az veszteséggel tömörít, de a program kezeli a PNG-t is, ami szintén tömörítést használ, így egész használható file-méretű lesz a kép. Angol nyelvű, de el lehet boldogulni vele nyelvismeret híján is.

Robot (421 kB): A robot egy labirintusban mászkál, próbálja azt felderíteni. Még nem túl okos, néha elég céltalannak tűnik a mozgása, de már nem megy neki a falnak, nem ragad be sehova és az esetek többségében (elég idő alatt) felderíti az egész pályát. Lehet állítani az akadályok számát és a robot látótávolságát.

gbook.zip (4 kB): Ez egy Vendégköny. Ha az oldaladat tartalmazó szerveren engedélyezve van a PHP scriptek futtatása, akkor használhatsz saját vendégkönyvet, mindenféle reklámszöveg, miegyéb nélkül. Részletes leírás a csomagban (install.htm). Ha nem boldogulsz a felrakásával, tudok segíteni.

IPup (480 kB): Ez egy kis segédprogram, ami a saját IP címet FTP-zi fel a megadott helyre. Ez arra jó, ha nincs fix IP cím, akkor az éppen aktuális címet felrakja valahova, ahonnan könnyen le lehet olvasni. Beül a tray iconok közé és 25 (vagy akárhány) percenként felrakja a címet. Ez még az ellen is jó, hogy némely netszolgáltató forgalom hiányában bontja a kapcsolatot. Nekem ez azért hasznos, hogyha napközben valamiért megszakad a kapcsolat, majd újraindul egy másik IP címmel, akkor is megtalálom a saját FTP szerverem. [2003.08.03] Átírtam egy kicsit a programot: a myip.hu-ra is fel tudja tenni a címet (előtte regisztrálni kell), javítottam azon, hogy ha több IP cím volt, akkor nem mindig a neteset találta meg, a ServU FTP server IP beállításait is módosítani tudja a registry bejegyzéseken keresztül.

LCD (650 kB): A www.tavir.hu oldalon kapható, USB porton vezérelhető TavIRLCD modulhoz írtam egy kis beállító programot, illetve magának a programnak a fejlesztésébe is belekotyogok néha. A down könyvtárból letölthető még két segédprogram Sync.exe, Alarm.exe és a modul firmware-e (USBLCD.HEX) is.

Ha érdekel valamelyik program forráskódja, írj!

Én és a számítógép

A gimnázium második osztálya körül a technika óra keretében tanárunk bemutatta a "számítástechnika labor"-t, ahol a HT-1080Z típusú (iskola) számítógépek (volt egy ABC-80 meg egy ZX-81 is) előtt ülve azonnal és visszavonhatatlanul a számítógépek rabja lettem. Hihetetlenül lenyűgözött a technika, a gép uralása, programírás alkotási folyamata, meg persze a Galaxy című számítógépes játék. Először csak a BASIC program nyelvet tanultam meg, majd a Z80 CPU saját gépi kódjait is. Ennek a gépnek volt egy beépített  monitor programja, ahol egy program a következőképpen nézett ki: 21 00 C0 11 01 C0... (és többen is tudtunk így programokat írni!). Később ZX Spectrum, Commodore VIC-20 és C-64 került a laborba, de én csak az utóbbival kerültem "bitszintű" kapcsolatba, Szüleim jóvoltából otthon is lett egy C-64, amit szinte az utolsó IC-ig sikerült megismernem nemcsak szoftveresen, hanem magát a hardvert is. Sikerült beleépíteni sztereó hangot, másik kernelt, monitor programot, frekvencia mérőt, meg ami még eszembe jutott. Aztán az egyetem alatt megismerkedtem a PC-kkel is, hamarosan lecseréltem a gépem egy 286-osra, ami hihetetlenül sok (5 MB) memóriát tudott kezelni és floppy mellett, már egy 40 MB-os IDE vezérlős HDD is volt benne. Sokan meg is kérdezték, hogy minek nekem ekkora, miért nem elég egy 10 MB-os MFM. Mivel nem volt sok pénzem, a C-64-hez használt Philips monitort alakítottam át, hogy fogadni tudja a Hercules kártya (monochrome) jelét. Azóta persze állandóan cserélgethetem a gépeket, hogy legalább távolról követhessem az egyre gyorsabb procik, VGA kártyák, egyre nagyobb kapacitású tárolóeszközök megjelenését. Amit most használok: A64 3000+, 1GB, 2x200GB, CD, DVD, stb. Az assembly után megtanultam még a Pascal-t és a Delphi-t, ismerkedtem a C-vel is (de az nem tetszik) és a JAVA-val, de ez sem a kedvencem, bár mióta voltam egy JAVA tanfolyamon, már nem tűnik olyan idegennek, sőt. A lapom szerkesztése kapcsán meg kénytelen voltam megtanulni a javascriptet, meg a PHP-t is. Mikor erre a lapra kattintottál, akkor is lefutott egy kis PHP script, ami loggolta látogatásodat (nem kell megijedni, semmi lényeges információnak nem jutottam birtokába, csak szeretem látni, hogy van, aki megnézi azt, aminek a készítésével ennyi időt töltök). A munkám során használtam a dBase verziókat, a Clipper-t, a FoxPro-t, a MAGIC-et, az SQL-t (PL/SQL-t) és kapcsolatba kerültem a Python-nal is (ami egy nagyon szuper programozási nyelv, bár kicsit lassú). Dolgozom Oracle-lel, használtam(om) a különféle DOS-okat (MS, DR), a Windows verziókat (3.1, 95, 98, NT4, W2K, XP) és UNIX-ot (Alpha). A Linuxot is próbáltam, de nem igazán tűnt  használhatónak számomra.