Brazília
2009-2010
<< <
1 2 3 4 5 6 7 8
9. hét
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
> >>
Kapibara rodeó
2009.12.10. Csütörtök (57. nap)
Ma két csapatra oszlunk, a többiek reggel mennek a toronyhoz, én alkotom a másik "csapatot", a műhelyben az itatóhoz csinálnám a hiányzó darabokat, de szerszámok nélkül elég lassan haladok (minden kinn van a toronynál). Aztán megérkezik a teherautó, kavics, cement, fólia és a betonkeverő gépünk van rajta (most már minden fontos dolog meg is van az itató készítéséhez). Elirányítom a kocsit a hangárhoz, szólok a többieknek, hogy jöjjenek lepakolni, de mire ideérnek, épp végzünk a 80 cementeszsák behordásával (még egy-egy jut nekik mutatóba). Ebéd, délután a tornyon dolgozunk, de mindig kiderül, hogy valami kellene még, így én vagy ötször fordulok a lodge és a torony között, közben többször elered az eső, a többiek bőrig áznak, én ma csak kicsit leszek vizes.
2009.12.11. Péntek (58. nap)
Reggel nekiindulunk a torony felé vezető útnak, de a masszív felhőtakaró láttán visszafordulunk, nem akarjuk kockáztatni, hogy eláztatjuk a tető készítés közben a rétegelt lemezeket. Így az erdei itató összeszerelése a mai menü. Rengeteg mindent kell kihordani, többször is fordulunk (egyszer el is akadunk Andrással, de nem vészes, hárman ki tudjuk tolni a sárból a kocsit), aztán délután végre összecsavarozzuk a lest, sötétedésre a teteje is rákerül. Az erdőben hemzsegnek a szúnyogok, de már vagy kezdek hozzájuk szokni, vagy ma nem volt olyan vészes, mint mikor a gödröt ástuk ugyanitt. Sötétedés előtt új madárhangot hallunk a közeli bozótból, de ötletünk sincs, hogy mitől származik a hang. Estére kifogy a lodge-ban a víz, a zuhanyból fekete víz folyik, nem túl bizalom gerjesztő. A többiek inkább a medencében pancsolnak én meg naplót írok, bár nincs net, nem tudom feltölteni. Az Avatar c. film trailerét letöltöttem valamelyik éjszaka, megnézem párszor, kíváncsi vagyok milyen lesz, bár már otthon is játsszák nem sokára, valószínűleg csak hónapok múlva tudom majd megnézni. :(
2009.12.12. Szombat (59. nap)
Reggel kimegyünk az itatóhoz, de esik nagyon az eső, nem tudunk így dolgozni, felpakoljuk a szerszámokat, visszamegyünk a műhelybe dolgozni. András átmegy a hangárba a vasanyagot felszabdalni, Bence hegeszt, én a hiányzó lapokat vágom le és csavarozom össze. Még kiugrom az erdőbe két lapért, amit ott maradt, sikerül el is akadnom, rácsúszom a meredek domboldalon egy pálmafa törzsére, be is nyomódik a kasztni a vezető ülés alatt. Az autót elkezdik szerelni (kuplung) a hangárban, Joáo jön nem sokára, azt mondja, hogy estére meglesz, de aztán mégsem készül el.
2009.12.13. Vasárnap (60. nap)
Folynak az előkészületek
Reggel Barriga és Bolita újra nekiállnak a kuplung cserének, mi addig a műhelyben dolgozunk. Mikor elkészül végre a 'verda', felpakolunk, kimegyünk az erdőbe itatót csinálni. Lassan haladunk a doboz beállításával, mert a mészkő talapzatba be kell vésni a lábait (van vagy tíz), az meg néhol olyan kemény, hogy szikrát vet a szerszám, ahogy belevágjuk. Most annyi nehezítés is van még, hogy a dobozban párás meleg van, nem lehet felegyenesedni, és a lábaktól a szerszámmal se lehet nagyot ütni. Mikor Bencéék feladják a küzdelmet, Bolitával mi állunk neki a vésésnek, na ő mindjárt hoz is egy izzó fadarabot füstölőnek, ettől még melegebb lesz, és még levegő se nagyon van, mert állandóan ránk zárják az ajtót (az ablak még nincs kivágva), mert ők a meg a bejáraton dolgoznak. Végül előkerül a Stihl fűrész is, a Bence lekurtítja a lábakat, és helyére kerü a les. Lekezeljük kívülről a lapokat, fólia, aztán előkészülünk a betonozáshoz. Közben már jól elment az idő, már öt is elmúlt mire az első adag betont beöntjük. Hoztam ki gépet, csinálok pár werk fotót meg videót. Sötétedés után hozunk ki lámpát, de itt az a felemás helyzet van, hogy maguk se tudják milyen hálózati feszültséget használjanak, van 220V és 110V is (a generátor tud mindkettőt, persze nem egyszerre) és így vagy a lámpa megy (110V), vagy a betonkeverő (220V). András bemegy vacsoráért, hoz ki fejlámpát, én keverem a betont, András hordja, Bence rakja, simítja. Tizenegy körül végzünk is, zuhany, beesem az ágyba.
2009.12.14. Hétfő (61. nap)
Ma megint két helyen dolgozunk, én Bolitával megyek a másik itatóhoz ásni, a többiek a toronyhoz tetőt építeni. Az erdőben elképzelhetetlenül sok a szúnyog, Bolita szétlocsol két liter benzint a délelőtt folyamán a tüzeire, amik füstje a vérszívókat hivatott távol tartani. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha egy percig folyamatosan füst borít be, akkor valóban megcsappan a támadó szúnyog sereg, de addigra el is fogy a levegőm, és folyik a könny a szemünkből, mert marja a füst. Ha változik a szélirány, a szunyik másodperceken belül visszatalálnak és támadnak fáradhatatlanul. A riasztó szerek pár percig tartanak, utána elillan a hatóanyaguk, meg az izzadtság lemossa a bőrünkről. Ebédre bejövünk, csak Bence marad kinn a toronynál, én eszem egy falat tejberizst (tegnap kaptunk megint, elvileg minden másnap csinál nekünk a szakács néni), aztán nekiállok naplót írni. Mikor AndráséK visszaérnek a kocsival, a kuplung beesik, így most már egyik pedál sem működik. Megebédelnek, aztán Joáo meg Bolita megszakértik, átviszik a műhelybe javítgatni. Mikor elkészül, vissza az erdőbe, folytatjuk az ásást. Nagyjából kiássuk a gödröt, be kellene szintezni, hogy véglegesre csinálhassuk, de a slag vízmérték teli van levegővel, így az már holnapra marad. Bencéék még javában dolgoznak, a lodge egyetlen működő autója turistákat visz Buraco das Piranhasba, így gyalog megyünk haza. A szúnyogok egész úton kísérnek bennünket, egy-egy felhőnyit húzunk magunk után. Török egy ágat, azzal hesegetem a hátamről őket, de így is elég sok csípést szerzek. Otthon nekifutásból rontok be az ajtón, hogy a szunyik kinn maradjanak. Fürdés, pihengetés, vacsora (már eléggé ráéheztem). A net olyan lassú, hogy nem tudom feltölteni a naplót, Bencének már egy napja töltenék fel néhány képét, de még sehol sem tart. Bencéék gyalog érnek haza, nem messze innen kitört a kocsi kereke, mikor potoot nézni letértek az útról.
2009.12.15. Kedd (62. nap)
Tető fedi végre a tornyot
Reggel megy a tanakodás, hogy mi legyen kocsi nélkül, első ránézésre három órát mondanak a javításra, persze erre nem lehet alapozni, majd kiderül. Kényszer pihenő, nekem van annyi munkám a laptopom, hogy ilyenkor se kell unatkoznom, neki is állok gépelni. Délutánra Bence szerez egy autót, közben Bolita és Kiko már haladtak a szereléssel, már az összerakásnál tartanak, így én ottmaradok velük, hogy ha végeztek, kimenjünk az erdőbe befejezni a gödröt. A félóra szokás szerint nem félóra, jön Joáo, ő is beleszól, vissza a műhelybe, csavarok hegesztése, köszörülése, végül hatra elkészül a járgány, így Bolitát elengedem. Vacsoráig próbálok levelezni, elég döcögős a net, vacsora után kimegyek Bencéékért a toronyba, majdnem kész vannak, még negyedóra munka van a tető befejezéséig, aztán pakolás, megyünk haza. Visszafelé már sötét van, félúton nagy tüzeket látunk, Bence kedvet kap a fotózáshoz, így miután megvacsoráztak, nekiindulnak tüzet fotózni. Én tíz felé lefekszem aludni, arra ébredek, hogy kocsi zúg, majd Bence becsörtet, elővesz valamit, aztán újra nekiindul fotózni.
2009.12.16. Szerda (63. nap)
Hajnalban nem hallok kocsit érkezni, de Bence valahogy hazakerült, reggel már a gépe előtt ül és vadul levelezik, később kiderül, hogy elakadt a kocsival valahol, így sikeresen elszabotálta a mai betonozást... :) Andrásék se kelnek a szokott időben, ők is fáradtak a tegnapi éjszakázástól, így csendben telik a délelőtt. Reggelire is meg ebédre is tejberizst eszem, aktuálizálom a foglalásokat, újabb két vendég jön Costa Ricába januárban, egész jól állunk. Naplót írok, feltöltöm a tegnapi képet, ez a hét elég szegényes képekben, nem is vettem elő szinte a gépet. A kocsit már próbálták kihúzni egy másikkal, de nem sikerült, így most a traktorra várunk, hogy kimentse a Toyotát. Végül kapunk egy autót, amivel ki tudunk menni dolgozni, de a másik itatótól kellenek az ásók, így oda megyünk először, ha meg már van ásónk, akkor megpróbáljuk kiszabadítani a saját kocsinkat, persze öt perc alatt kinn is van. Vissza a lodge-ba, átrámoljuk a holmikat egyik kocsiról a másikra, a szafari autóra vissza az üléseket, meg a tetőt, aztán irány a műhely, még felkell rakni egy-két dolgot, közben beborul, úgy néz ki, esni fog. Gondolkodunk, hogy mi legyen, Bence le van nagyon lassulva, mostanra fogyott el az ereje a kihagyott éjszakai alvás miatt. Végül András vállalja, hogy Bolitával kiviszi a cuccokat , mire megszületik a döntés, az eső is elkezd szakadni. Hazagyalogolok, a végén már szaporábban megyek, mert engem is elkap az eső eleje. Bence még szervezkedik kicsit az irodában (benzin kellene a generátorba, de csak ígérgetik, hogy majd hoznak), aztán hazajön és lefekszik aludni, vacsorára se kel fel. Vacsora után én még netezem kicsit aztán én is korán lefekszem.
<< <
1 2 3 4 5 6 7 8
9. hét
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
> >>