Ismerkedés a PIC18F47J53 mikroprocesszorral
2014.06.08

Nemrég felmerült, hogy valami nagyobb memóriájú PIC-re lenne szükség, mert az általunk eddig favorizált PIC16F1938 csak 16 kByte-tal rendelkezik, ami a legutóbbi távirányítós projektnél, ahol két képernyőt is ki kellett tölteni, már kevésnek bizonyult. Körülnézve a 8 bites PIC-ek között, ráakadtunk a PIC18F47J53-ra, ami minden földi jóval kecsegtet: 128kB flash, ~4kB RAM, az órajele 48MHz, van rajta USB 2.0, elegendő I/O port, rengeteg PWM, ADC, UART, I2C, SPI, RTC, meg ami csak szem, szájnak ingere... :-)
A Mikroelektronika gyárt is egy fejlesztő panelt ezzel az IC-vel (a család legnagyobb tagja), amin már bootloader is van előre telepítve, így a programozásához nem kell programozó készülék, a PC-ről átküldhetjük az új programot USB-n keresztül. Vettem is egy ilyet, és nekiveselkedtem a programozásnak. A panelen lévő két led és két nyomógomb segítségével már lehet tesztelgetni, egyelőre a szabadon kiosztható extra funkcókat (pl. PWM) még nem sikerült felélesztenem.
Közben kipróbáltam egy PICKIT2 programozóval is, de az nem ismerte fel, sajnos mióta kijött a PICKIT3, ezt már nem frissítik a megjelenő új típusokkal, így kénytelen voltam megcsinálni az eszköz leíró file-t is hozzá (és ha már hozzányúltam, beraktam az USB nélküli J13 sorozat tagjait is).
A PK2DeviceFile.dat file letölthető innen (v1.62.15)
Comments: